Helsingissä syntynyt Viipurin kasvatti
Source: Wikipedia |
Perhe muutti Artturin varhaislapsuudessa Viipuriin, jossa Artturi kävi lyseon. Artturin sanotaan olleen jo nuorena hyvin kiinnostunut luonnosta – hän muun muassa keräsi yli 700 kasvin herbaarion. Tämän liäski hän oli ahkera lukija, joten ei kai ole ihme että hän suuntautui luonnontieteelliselle alalle. Lyseon jälkeen (1913) hän lähtikin opiskelemaan biologiaa, kemiaa, matematiikkaa ja fysiikkaa silloiseen Keisarillisee Aleksanterin yliopsitoon, nykyiseen Helsingin yliopistoon. Kemia valikoitui myöhemmin suosikkiaineeksi ja Artturi väitteli tohtoriksi jo 1919 – eli vain 24-vuotiaana- otsikkonaan Tutkimuksia pinabietinihapon konstitutiosta. Tämän on varsin kunnioitettava saavutus jo siksikin, että hänen yliopistossaoloaikanaan Suomi itsenäistyi ja kävi läpi sisällisodan.
Pitkä ura Valion laboratoriossa
Mietittäessä A.I.
Virtasen uraa tutkijana täytyy muistaa minkälainen Suomi oli tuolloin. Ensimmäinen
maailmansota Euroopassa sekä Suomen sisällissota aiheuttivat pitkäksi aikaa
tarvikepulan. Tuohon aikaan Suomen tärkeimpiä vientituotteita oli voi ja
Virtanen päätyi Valtion vointarkastuslaitoksen väliaikaiseksi assistentiksi
(mikä titteli!). Omien sanojensa mukaan Virtanen vietti aikaansa ”laiturilla
meduusoja katsellen”, koska laboratoriolla ei ollut tarvikkeita työntekoa
varten. Tuon pestin kautta Artturi pääsi kuitenkin kemistiksi Valiolle, joka
lähetti hänet ulkomaille opsikelemaan maatalouskemiaa, mikrobiologiaa ja
biokemiaa.
Virtasen
tärkeimmät tutkimuskohteet pyörivät maanviljelyn ja erityisesti voin ympärillä.
Tärkeimpiä voin vientimaita oli tuolloin Iso-Britannia. Pitkän etäisyyden
vuoksi voi vanheni ja siihen tuli kalamainen, äljyinen maku ennen saapumistaan
määränpäähän. Virtanen keksi, yhdessä työtoverinsa Henning Karströmin kanssa
sekoittaa voihin puskurisuoloja, jotka nostivat voin pH:ta ja paransivat
säilyvyyttä. Tämä dinatriumfosfaatilla ja natriumkarbonaatilla puskuroitu suola
sai nimekseen AIV-voisuola ja sen koostumus oli pitkään tarkoin varjeltu
salaisuus, joka takasi Valiolle merkittävän vientiedun.
Toinen
maatalouden ongelma oli maidon laadun heikkeneminen talvisin, mikä puolestaan
liittyi rehussa olevien mikrobien lisääntymiseen ja rehun käymiseen. Virtanen
fiksuna kemistinä tajusin ensimmäisenä maailmassa, että tämä voidaan estää
laskemalla rehun pH nopeasti alle neljän. Tämän hän teki lisäämällä suolahappoa
rehun sekaan. Valitettavasti suolahappo oli tuohon aikaan (1928) kallista,
joten se korvattiin aluksi Valion ylijäämä voihapolla ja myöhemmin
rikkihapolla. Tänä päivänä maanviljelijät käyttävät muita happoja, esimerkiksi
muurahaishappoa. Tämän takia maalla puhutaan silloin tällöin ”aiveesta” – AIV-rehusta.
Kemian Nobel 1945
AIV-voisuola ja
AIV-rehu olivat taloudellisia menestyksiä, mutta suurimman palkinnon A. I.
Virtanen sai 1945, kun hänelle myönnettiin Nobelin kemian palkinto. Tuohon
palkintoon liittyy muutamakin skandaali. Nobel-puheessan Virtanen esitteli
assistenttinsa tuloksia, jotka myöhemmin paljastuivat väärennetyiksi. Hups. Tuohon aikaan Virtanen myös riitautui Urho Kekkosen, mutta siitä lisää myöhemmin.
Virtasen
myöhemmästä tutkimuksesta mainittava on, että hän tutki eläimille annettavan
rehun yhteyttä ihmisten ravitsemukseen. Suurimpana ongelmana Virtanen piti
A-vitamiinin puutetta, minkä hän epäili olevan syy myös neljän sisaruksensa
kuolemaan. Köyhät ostivat usein halpaa rasvatonta maitoa, josta oli kerman
erotuksen yhteydessä lähtenyt suurin osa A-vitamiinista. Toisekseen Virtasen
laboratoriossa osoitettiin, että jodin puutteella on yhteys struumaan, mistä
syystä nykyäänkin ruokasuola on jodioitua.
Virtasella piti
kiirettä. Hän perusti Kemiantutkimus-säätiön 1929. Vuonna 1931 hänet valittiin
Helsingin Teknillisen korkeakoulun biokemian professoriksi ja edelleen
Helsingin yliopiston kemian professoriksi vuonna 1939. Vapaa-aikansa Virtanen
vietti maatilallaan, joka toimi samalla koe-alueena rehun laatua tutkittaessa.
Virtasella oli
nykyprofessoreihin verrattuna melkoinen poliittinen elämä. Virtanen ilmoitti jo
Nobel-juhlassa vastustavansa Karjalan luovutusta, mikä suututti silloisen
oikeusministerin, Urho Kekkosen. Kekkosen ollessa presidentti hänellä ja
Virtasella oli erimielisyyksia, ilmeisesti koska Kekkonen ei jostain syystä
pitänyt Suomen akatemiasta, jonka johdossa Virtanen oli. Kekkonen yritti useaan
otteeseen syrjäyttää Virtasen muun muassa soluttamalla itselleen mieleisen
tutkijan Akatemiaan haastamaan Virtasen.
Virtanen käytti
paljon aikaa turvatakseen tieteen rahoituksen ja hän puhui voimakkaasti monitieteisyyden
puolesta. Virtasen ansiosta esimerkiksi 1953 hallituksen kaavailemat radikaalit
leikkaukset tieteen ja taiteen määrärahoista peruttiin. Virtasen ansiosta tiedemyönteisyys
kasvoi ja hänen vaikutuksensa oli suurimmillaan 1950 luvun alussa.
Kaiken kaikkiaan
Virtaselle kertyi uran aikanaan yli 1300 tieteellistä julkaisua. Hän sai useita
kansainvälisiä ja kansallisia teidepalkintoja. Häen muun muassa kutsuttiin
saksalaiseen Pour le Mérite –ritarikuntaan.
Virtanen kuoli 78-vuotiaana marraskuun 11. päivä vuonna 1973 saatuaan
keuhkokuumeen.
Virtanen jätti
jälkeensä suomalaiseen ravitsemus- ja maataloustutkimukseen. Monista hänen
oppilaistaan tuli professoreita ja sitä kautta hänen vaikutuksensa näkyy
edelleen suomalaisessa yliopistomaailmassa ja täällä Kuopiossa on hänen nimeään
kantava tutkimusinstituutti. Kaikki ansiot yhteen luettuna, A. I. Virtanen on
kiistatta 1900-luvun tunnetuin suomalainen kemisti.
-Ninni
Lähteen:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti