maanantai 21. joulukuuta 2015

Biokemian opiskelijan kesätyön hakeminen

Hellurei!

Vuoden vaihdetta lähestyessä alkaa monella opiskelijalla ajatukset jo suuntautumaan tulevaan kevääseen ja (toivottavasti) kesään. Ajattelin ensin, että olisin tehnyt kuten Krista elokuussa ja esitellyt jonkun menetelmän, joka liittyy omaan graduun. Vaan, koska se kuitenkin vaatisi näin itsekriittiseltä ihmiseltä ainakin parin päivän panostuksen eikä tällä hetkellä ole hirveästi ylimääräistä aikaa (tämäkin postaus myöhästyi muutamalla päivällä), niin päädyin tekemään heinäkuun Kristat ja kirjoittamaan työnhausta. Kristan työnhakuvinkkejä siis löytyy täältä.

Tosiaan kesätyön hakeminen kannattaa aloittaa mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Yleensä kolmannen vuoden jälkeen biokemian opiskelijat hakevat tiedekunnan tai Biocenterin tutkimusryhmiin 3 kk (tuettuun) harjoitteluun, joka siis toimii tällöin kesätyönä. Tämä on siinäkin mielessä hyödyllistä, että harjoittelusta saa myös opintopisteitä maisterin opintoihin. Muistaakseni fuksivuonna yhdeltä kurssilta oli mahdollista saada kesätyöpaikka jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen tutkimusryhmästä, jos sai koko kurssin parhaat pisteet. ;) Joten reippaasti vain tutkimusryhmiä (tai yrityksiä) lähestymään!

Netin ollessa täynnä erilaisia vinkkejä hakukirjeen kirjoittamiseen (engl. cover/motivation letter) esim täällä tai täällä, niin annan omat vinkkini tieteellisen CV:n kirjoittamiseen (johon toki myös löytyy netistä hyvät ohjeet).

***

Mikä ihmeen CV? Curriculum vitae eli ansioluettelo on nimensä mukaisesti luettelo, jossa tiivistetysti esitellään työnhakijan perustiedot, taidot ja aiempi työkokemus, sekä muut ansiot. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan sivuilta löytyy tutkijan ansioluettelomalli, josta näkee perusrakenteen hyvin selityksineen, joten en kirjoita sitä tähän auki. Hyvä CV on lyhyt (yleensä 1-2 sivua, ellei ole ehtinyt julkaista monia artikkeleita, jotka saattavat venyttää sen jopa neljään sivuun), mikä on tärkeää, sillä työnantaja ei halua lukea montaa sivua tekstiä tilanteessa, missä hakijoita on useita.

Vertailun vuoksi: lukioikäisenä kesätöihin haettaessa ansioluetteloon tuli lähinnä omat tiedot, aiemmat kesätyöt (uusimmasta vanhimpaan listattuna), muut taidot ja harrastukset. Kun haetaan tutkimusryhmään töihin, ei tutkijoita välttämättä kiinnosta, että on ollut esim. siivoojana jonkun kesän. Tietenkin edelleen perustiedot hakijasta ja aiempi koulutus tulee listata CV:n alkuun, mutta tämän jälkeen opiskelijalla on hyvä listata esimerkiksi "Practical skills acquired during studies", jossa voi kertoa mitä menetelmiä osaa käyttää (joihin on kursseilla tutustunut). Henkilökohtainen mielipiteeni on, että tieteellinen CV on parempi tehdä englanniksi, sillä jotkut ryhmänjohtajat voivat olla kansainvälisiä ja muutenkin tällä tavalla voi osoittaa oman kielitaitonsa.

Ehkä suurin ero tieteellisen ja "normaalin" ansioluettelon välillä on se, että myöhemmässä vaiheessa tutkijan uraa tieteelliseen CV:hen tulee listata omat julkaisut (publications), tutkimusrahoitus (funding), opetuskokemus ja muut ansiot. Tuolla tutkimuseettisen neuvottelukunnan sivuilla olevassa mallissa näitä tulevaisuudessa relevantteja alaotsikoita on listattu näin: Tutkimusrahoitus ja tutkimustyön ohjauskokemus, Opetusansiot ja -kokemus, Palkinnot ja huomionosoitukset, Muut tieteelliset ansiot, Tutkimustyön tieteellinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus, Yhteiskunnalliset luottamustehtävät, sekä Muut ansiot.

Olen itse juuri valmistumassa filosofian maisteriksi ja omasta ansioluettelostani löytyy seuraavat otsikot henkilötietojen jälkeen: Relevant data (mm. kansalaisuus), Education, Practical skills gained during my studies, Research experience, Other skills (computer, other - joka sisältää mm. vastaavan johtajan pätevyyden radionuklidilaboratoriossa) ja lopussa lyhyesti Hobbys (johon voi laittaa halutessaan maininnan, että olen aiemmin kesätöinä ollut mm. metsätonttuna). Omaan CV:hen kannattaa myös listata kaikki mahdolliset luottamustehtävät, joissa on ollut. Esimerkiksi ainejärjestötoiminnassa oppii hyvin kokouskäytäntöjä, tiimityöskentelyä, ajanhallintaa jne. Nämä ovat ns. hiljaisia taitoja, joita kuitenkin kannattaa painottaa, sillä ne saattavat nousta merkityksellisiksi antamaan hakijasta aktiivisen kuvan ja niillä erottuu joukosta.

Googlen (tai muun hakukoneen) avulla voi hakea esim. "academic cv template" ja katsoa kuvahaun tuloksia, jos miettii millaisen ulkoasun haluaa omaan ansioluetteloonsa. Oman CV:n voi myös lähettää LAL:lle tarkastettavaksi, jos on ko. liiton jäsen. Sen verran tyylittelystä vielä, että omassa ansioluettelossani on aikamääreet (kk/vuosi - kk/vuosi) vasemmassa reunassa ja itse tieto oikeassa. Muistakaa säilyttää sama tyyli kaikissa ansioluettelon kohdissa ja tasata teksti kumpaankin reunaan, jolloin se näyttää ammattimaisemmalta.

Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli hyötyä kandivaiheen opiskelijoille, hyvää joulun odotusta!

Memmu
PS: Huomaa gradun kirjoituksen vaikuttaneen omaan esteettiseen silmään, kun haluaa keskittää tekstin tasaisesti koko sivun leveydelle eikä sinne perinteiseen oikeaan reunaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti