Tässäpä teille päivän iloksi kevyt ja humoristinen kuvaus tieteellisen tekstin lukemisesta. Vaikka teksti onkin vähemmän vakava, piilee siinä silti muutama ihan käyttökamaa oleva neuvo ja varoittava esimerkki.
Artikkelin hankinta
On sinun vuorosi pitää esitelmä tutkimusryhmäsi kuukausittaisessa tutkimuspalaverissa. Olet päättänyt pitää esitelmän uudesta aihealueesta, joka voisi olla hyvä lisä tutkimukseenne ja johon on myös käytetty teille tuttuja metodeja. Haluat olla ahkera ja päätät etsiä sopivan artikkelin jo näin pari viikkoa etukäteen. Otat hyvän asennon työtuolissasi, naksautat sormiasi ja aloitat etsintäprosessin.
Käytät hakukomentoja kuin mustan vyön omaava karatemestari ja löydät nopeasti useita sopivan näköisiä artikkeleja haluamastasi aiheesta. Päivän halvat huvit löytyvät kirjoittajien sukunimistä (Tissino, Kulikova, Slaughter, mitä näitä nyt on). Valitset yhden artikkelin luettavaksesi seksikkään otsikon ja abstraktin perusteella. Tulostat artikkelin ja siirryt rauhallisempaan tilaan (aka kahvihuoneeseen) lueskelemaan artikkelia kahvikupposen ääressä. Tausta-osio on hyvin kirjoitettu ja selkeä, menetelmät tuttuja - Jes, kerrankin hyvä artikkeli ensi yrittämällä! Tästä on hyvä jatkaa.
Ah Japani, älä koskaan lopeta proteiinien nimeämistä. |
Artikkelin lukeminen
Teknikkonne sairastuu, tärkein pakastimenne temppuilee ja yksi (ikuisuus)artikkeli pitäisi saada viimeinkin julkaistua. Kiirettä pitää jo toista viikkoa putkeen. Et ole ehtinyt lukea valitsemaasi artikkelia loppuun asti, mutta onneksi seminaari on vasta seuraavalla viikolla. Päätät lukea artikkelin loppuun alkuviikosta. Sillä onhan nyt perjantai ja bileet!
Maanantai. Jatkat artikkelin lukemista. Et enää muista artikkelin alkupuolen sisältöä tarkalleen mutta eihän se haittaa. Tuloksia lukiessasi kevyt hiki kihoaa otsallesi - mitä ihmettä tässä tutkimuksessa on tehty?!? Mistä nämä päätelmät Moottoripyöräjengiläismäistä kiroilua. Päätät etsiä uuden artikkelin.
Artikkelin esitteleminen
Löydät lopulta uuden artikkelin päivää ennen seminaaria. Jäät ylitöihin että ehdit raapustaa artikkelista kasaan sen pääkohdat diaesityksen muodossa. Käytät paljon kuvia, koska niiden lisääminen on nopeinta. Luet artikkelin vielä kerran aamulla ennen seminaariasi. Pidät lyhyen ja tiiviin seminaarin, josta saat kiitosta artikkelivalinnasta, mutta kritiikkiä sekavasta esitystavasta. Mutta ei hätää, selvisit taas yhdestä seminaarihelvetistä! Hyvä sinä!
Kertauksena: Aloita ajoissa ja lue ensimmäisenä tulokset-osio! Aina.
-Krista
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti