tiistai 13. kesäkuuta 2017

Vieraskynä: Tervehdys Oulun Biokemistiseuralta!

Oulun Biokemistiseura on edistänyt Oulun biotieteilijöiden asioita jo vuodesta 1971 lähtien eli 46 vuoden ajan. Seura on tarkoitettu kaikille oululaisille biotieteilijöille eli tapahtumiimme voivat osallistua (ja jäseneksemme liittyä) kaikki oululaiset biologit, biokemistit tai muut biotieteilijät, perusopiskelijat, yliopiston työntekijät tohtorikoulutettavista professoreihin, sekä yrityspuolen työntekijät. Suuri osa tapahtumistamme on avoimia sekä jäsenille että ei-jäsenille.

Vierailut paikallisiin yrityksiin on tärkeä vuosittainen aktiviteettimme. Viime vuonna vierailimme Siemenperunakeskuksella Tyrnävällä ja toissavuonna Admescopella ja Paras Biopharmaceuticalsilla. Tänä vuonna kohteeksi valikoitui OYS TestLab ja ValiFinn, jotka molemmat sijaitsevat Kontinkankaan kampuksen lähimaastossa. Päivän vierailukierros aloitettiin OYS TestLabin tiloista, jotka on tarkoitettu terveysteknologiatuotteiden testaamiseen. Tilat muuntuvat helposti liikuteltavilla elementtiseinillä tarkoitukseen sopivaksi ja tuotteen kehittäjällä on käytettävissä laaja asiantuntijaverkosto: terveydenhuoltohenkilökunnalta voi saada jo tuotteen kehitysvaiheessa palautetta. OYS TestLab on maailmanlaajuisestikin uniikki konsepti ja niitä tullaan katsomaan ja käyttämään ympäri maailman! Pienenä noppitietona mainittakoon, että OYS TestLabista löytyy 3D-printteri.


Kari Vatjus-Anttila esitteli OYS TestLabin tiloja, jotka tarjoavat toimivan ympäristön terveysteknologiatuotteiden testaamiseen aidossa sairaalaympäristössä.


OYS TestLabin tiloihin tutustuttuamme jatkoimme matkaamme ValiFinnin (ValiRx) tiloihin, jotka sijaitsevat Oulun ammattikorkeakoulun Kontinkankaan kampuksella. ValiFinn on monikansallinen yritys, joka tarjoaa laboratoriopalveluita. ValiFinnillä voi mittauttaa tavanomaisten veriarvojen lisäksi mm. D-vitamiini-, kilpirauhas- ja eturauhasarvoja joko lääkärin lähetteellä tai ilman. Lisäksi yritys tarjoaa akateemiselle tutkimukselle ja lääketeollisuudelle biomarkkeri- ja TRAC-palveluita. ValiFinn on erikoistunut mittaamaan D-vitamiinitasoja ja luun uusiutumismarkkereita IDS-iSYS Multi-Discipline Automated System –laitteella. TRAC-menetelmällä voidaan tutkia jopa 30 geenin ekspressiotasoja 96-kuoppaformaatissa muutamassa tunnissa, joten se on hyvä high-throughput –vaihtoehto perinteiselle qPCR-menetelmälle.


ValiFinnin tiloissa pääsimme tutustumaan verinäytteiden analysoimiseen Jani Salmivaaran johdolla.


Oulun Biokemistiseura on viime vuosina panostanut erityisesti verkostoitumismahdollisuuksien luomiseen. Isoin tapahtumamme on ollut viime vuosina myöhäissyksyinen OBNE (Oulu Bioscience Networking Event), jossa pääosin paikalliset oululaiset bioalan yritykset ovat päässeet esittelemään toimintaansa ja paneelikeskustelutilaisuudessa on pohdittu ratkaisuja mm. akatemian ja yrityspuolen vuorovaikutuksen lisäämiseen. Lisäksi järjestimme viime syksynä ensimmäistä kertaa poikkitieteellisen Tiedepläjjäys-tapahtuman, jossa oululaiset tutkijat pääsivät kertomaan omasta tutkimuksestaan tai muusta mielenkiinnonkohteestaan ilman tieteellistä pönöttämistä. Onko sinulla ideoita, miten voisimme edelleen parantaa biotieteilijöiden verkostoitumismahdollisuuksia? Kerro meille niin mietitään, miten sen voisi toteuttaa!


Tiedettä ja olutta! Tiedepläjjäyksessä kuultiin oululaisilta tutkijoilta populääristi eli kansanomaisesti faktoja kirjallisuudesta biopankkeihin rennossa pubiympäristössä.  
 

Erilaisten verkostoitumistapahtumien lisäksi panostamme myös jäseniemme virkistymistoimintaan: viime vuonna kävimme Koitelin koskella grillaamassa ja laskemassa koskea sekä järjestimme viininmaisteluillan. Lisäksi olemme testanneet mm. Tietomaan tornista laskeutumista. Tälle vuodelle on suunnitteilla ainakin picnic ja SUP-lautailua, toivottavasti kesän kelit suosivat meitä!

Lisää tietoa Oulun Biokemistiseurasta (sekä jäsenhakemuskaavakkeen 😉 ) löydät osoitteesta: www.oulubio.org 

--minna
pj, Oulun Biokemistiseura ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti