keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Miehet ovat maasta, naiset maasta

Tämänkertaisen tekstin aihe tuli mieleeni suihkussa.Siinä kun oma sukupuoli oli kovin selvästi esillä, aloin pohtia miesten ja naisten eroja. Itselläni on aina ollut mutkaton suhtautuminen vastakkaiseen sukupuoleen. Minulla on paljon sisarruksia, eikä meistä kasvatettu erityisen sukupuolittuneesti. Kaikki osallisutivat maatalon töihin sen kuin ehtivät. Ainoa asia, missä sukupuoli tuli esiin, oli raskaiden tavaroiden nostelu. Minun nirunaru-käsillä ei nosteta vasikoita yhtä kepeästi kuin veljeni muskeleilla. Tuollaiset asiat olivat mielestäni itsestäänsevyyksiä, joten hämmenyin kovasti kun lähdin opiskelemaan ja tapasin aivan erimieltä olevia ihmisiä. Tunnen paljon miespuolisia teekkareita, joiden kokemukset vastakaisesta sukupuolesta ovat peräisin lähinnä Ylilaudalta, joten olen joutunut väittelemään naisten ja miesten eroista aika usein. Yleensä keskustelu pyörii rankkojen stereotypioiden ympärillä: naiset ovat huonompia matematiikassa, miehet ovat sosiaalisesti taidottomampia  jne jne. Olen myös saanut paskaa niskaan ihmisiltä, jotka eivät siedä puhettakaan sukupuolten eroista.

Kuinka naiset ja miehet sitten oikeastaan eroavat? En pidä mutuilusta, vaan haluan mitattua tietoa. Sukupuolieroja käsitteleviä tutkimuksia julkastaan aina silloin tällöin. Muun muassa tällaisia asoita on havaittu:

1. Naiset ja miehet ovat keskimäärin yhtä hyviä matematiikassa..

...muta miehet ovat enemmän edustettuina sekä parhaiden että huonoimpien oppiaiden keskuudessa, sanoo eräs tutkimus.

2. Miehet ovat parempia arvioimaan henkilön koon tämän äänen perusteella

Hieman hämmentävä taito, mutta tutkijat arvelevat sen olevan tärkeä sosiaalisessa kanssakäymisessä. 

3. Naiset ahdistuvat herkemmin kodin sotkuisuudesta

Naiset eivät ole automaattisesti siistimpiä kuin miehet, mutta Arizonan yliopiston tutkimuksen mukaan KESKIMÄÄRIN naiset ärsyyntyvät sotkuisuudesta helpommin kuin miehet, joten he myös tarttuvat herkemmin toimeen ja tekevät enemmän kotitöitä. Tämä päti silloinkin kun heteropariskunnan mies ei käynyt lainkaan päivätöissä. Homopareilla on työt jakautuvat tasaisemmin.

4. Miehet ja naiset suunnistavat eri tavoin

Naiset käyttävät miehiä enemmän maamerkkejä, kun taas miehet  seuraavat reittiohjeita. Näin ainakin mikäli uskotaan reesusapinoilla teetettyä testiä.

5. Naiset huolestuvat helpommin

Naisilla on miehiä enemmän reseptoreja serotoniini-nimiselle aivojen välittäjäaineelle. Naisilla on myös vähemmän proteiinia, joka kierrättää tätä välittäjäainetta. Serotoniini vajaus aiheuttaa alakuloisuutta sekä masenuneisuutta, mikä onkin paljon yleisempää miehillä kuin naisilla.


Kummassakin sukupuolessa on hyvät ja huonot puolet. Emme ole samanlaisia, mutta molemmat ovat yhtä tarpeellisia. Ei viitsitä tapella näistä asioista enää. Loppuun vielä kissavideo, koska internet:


-Ninni


P.S. En innostu lasten kasvattamisesta sukupuolirooleihin sen enempään kuin sukupuolettomastakaan kasvatuksesta. Lähipiirin lasten perusteella totean, että lapsi on onnellisimmillaan, kun saa itse päättää leikkiikö nukeilla vai traktoreilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti