lauantai 17. lokakuuta 2015

Tieteen erikoisuuksia, osa 1

Henu oli sen verran kiireinen tällä viikolla, että ei ehtinyt kirjoittaa blogitekstiä. Ensi viikolla sitten toivottavasti :)

Internetin ihmemaassa kun pyörii niin tasaisin väliajoin törmää kummallisiin asioihin (enkä nyt puhu lonkeropornosta tai japanilaisten game show-kulttuurista). Tässäpä kolme kovaa, kohtalaisen uutta juttua keskiviikkoanne piristämään. Bon appetit!

Sitten kun tavallinen agaroosi ei riitä...

Niin voi alkaa käyttämään Pumpkin Spice-mausteella höystettyä agaroosia (tuoksuu niin paljon paremmalta kuin normaali agaroosi! Mutta ei ilmeisesti paranna tuloksia :( ). Ilmeisesti Thermo Fisher on alkamassa valmistaa kyseistä tuotetta, juttu siitä täällä (Kiitos Benulle linkkaamisesta). Tässähän pitää tietää kaksi asiaa: 1) agaroosi on sitä tavaraa, jolla tehdään agaroosigeelielektroforeesin geelit, jolla taas voidaan erotella molekyylejä niiden kokoon perustuen. Samanlaista hyytelöittävää tavaraa kuin liivate, mutta possun luiden sijasta se eristetään merilevästä. 2) Pumpkin spice on mausteseos, joka koostuu ainakin kanelista, muskottipähkinästä, neilikasta ja inkivääristä (vrt. glögimauste tai piparkakkumauste) ja joka kahviin sekoitettuna vetää valkoihoisia naishenkilöitä puoleensa kuin paljaat tissit hetero-teinipoikia.

Ritarillista uhrautuvuutta tieteen nimissä

Tämän artikkelin kirjoittaja sai aivan syystä tämän vuoden fysiologian Ig Nobelin (palkinto, joka jaetaan erikoiselle, usein huvittavallekin tutkimukselle). Tuolta nettisivuilta voi tarkistaa myös muiden alojen Ig Nobelistit tälle vuodelle. Voitte myös lukea alkuperäisen artikkelin tuolta linkin takaa, mutta pääpiirteissään tutkimusasetelma on seuraava.
Pistopaikat. Lähde PeerJ.

Schmidt sting pain index on arvoasteikko (0-4, mehiläinen saa arvon 2), jolla arvioidaan erilaisten hyönteisten pistojen aiheuttamaa kipua. Pistopaikan merkitystä kivun tuntemukselle ei kuitenkaan ole aiemmin arvioitu ja tätä lähdettin selvittämään tässä tutkimuksessa. Pistopaikkoja valittiin 25 eri puolilta kehoa (ks. kuva) ja sisäiseksi kontrolliksi valittiin käsivarren alaosa. Pistoja suoritettiin vähintään kolme per ruumiinosa ja pistoja annettiin noin 5 minuutin välein.
Kivuttomimmat pistopaikat olivat käsivarren yläosa, keskimmäisen varpaan kärki ja päälaki, kivuliaimmat taas sierain, ylähuuli ja peniksen varsi. Nyt, arvatkaapa kuinka monta vapaaehtoista koehenkilöä tähän tutkimukseen saatiin? No ei yllättäen ketään. Tällöin koehenkilöitä oli vain yksi ja se oli tutkija itse (eli Michael L. Smith). Aika vahva usko saa olla omaan tutkimukseensa, että suostuu mehiläisen pistämäksi edes kerran saatikka että lähemmäs sata kertaa.

Ebolaepidemia on ohi! vai onko sittenkään?

Ebolaepidemia riivasi länsi-Afrikkaa viime vuoden aikana. Viimeisin WHO:n tekemä arvio on, että noin 28 tuhatta ihmistä on sairastunut ebola-viruksen aiheuttamaan kuumetautiin ja noin 11 tuhatta kuollut, mutta tätäkin arvioita pidetään alakanttiin olevana. Epidemia on kuitenkin saatu hallintaan, eikä se enää leviä räjähdysmäisesti, vaikkakin tietyissä maissa (esim. Sierra Leone) sairastumistapauksia ilmenee vieläkin säännöllisesti. Yleensä virustaudit leviävät eritteiden ja ruumiinnesteiden mukana (veri, ulosteet jne), mutta nyt on huomattu, että virus säilyy kehossa yllättävän pitkään alkuperäisen tartunnan jälkeen ja voi levitä myös, ylläri pylläri, seksin välityksellä (tarkemmin, siemennesteen välityksellä). Että kannattaa niitä kortsuja käyttää ihan muunkin kuin sukupuolitautien varalta (ainakin Afrikassa).

Alla olevassa videossa vähän tämän ilmiön löytämisestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti