maanantai 16. tammikuuta 2017

Kuinka piirtää Golgin laite... Powerpointissa?

Koska ikinä ei voi tietää jos joku kaipaa tällaista. Varsinkaan jos olet kuten allekirjoittanut ja osaat jotakuinkin piirtää mallista mutta et osaa käyttää mitään fancya kuvankäsittelyohjelmaa kuten Photoshoppia - älä huoli, ihan perus Powerpointin työkaluilla voi piirtää ja rakentaa erilaisia kaavioita ja kuvia yllättävän hyvin!

Let's get started!

Ekanakin avataan Google-sedän hakupalvelu ja haetaan kuvia Golgin laitteista referenssiksi. Inspiraatio on tärkeää, you know. Hmm-m, aika monet kuvat esittää Golgin laitteen punasävyisenä, miksiköhän? *pikagoogletus* Ah, koska histologiassa perinteisesti käytetään punaista väriainetta (Neutral red) värjäämään lysosomit ja Golgin laitteet soluissa. Check. Aina oppii uutta.


Kunhan tarvittava inspiraatio on hankittu avataan Powerpoint, valitaan tyhjä esitys (ellet nyt välttämättä halua jonku taustan jo tässä vaiheessa) ja poistetaan avautuvasta ikkunasta otsikko- ja alaotsikkolokerot.

Sitten aletaan luonnostelemaan. Golgin laitehan on siis vaan kasa poimuttunutta solukalvoa ja useimmiten siitä esitetään poikkileikkaus. Minusta on jotenkin helpointa aloittaa tästä poikkileikatusta, "päällimmäisestä" osasta, koska sen avulla voi määritellä lopullisen Golgi-piirroksen koon. Piirrämme siis läjän nakkeja, jotka on kasattu toistensa päälle ja joiden päät ovat keskikohtia pulleampia (kuvittele että puristat kasaa keskeltä!). Mukaan voi lisätä pari vesikkelipalluroa.


Piirtämiseen käytin Scribble-työkalua piirtovalikosta. Powerpoint piirtää ainakin minulla luonnostaan kaiken sinisellä, joten helpointa on lopuksi valita kaikki kuvassa olevat elementit (ne nakit ja pallurot) joko klikkailemalla kaikki valituksi pitäen samalla Shiftiä pohjassa tai maalaamalla koko alueen pitämällä hiiren vasenta näppäintä samalla pohjassa ja valitsemalla jonkin tumman värin ylälaidan Shape fill-kohdasta. Samalla voi laittaa jo tässä vaiheessa reunojen ( Shape Outline) kooksi 3pt ja väriksi valkoinen tai muu vaalea väri.

Scribble-työkalulla jatketaan ja minä tein tässä vaiheessa koko alimman kerroksen eli ulkoreunat. Yläreunalla ja sivuissa reunat voivat mukailla aiemmin piirrettyjen nakkien reunoja mutta alalaidassa kannattaa jättää hyvin väliä nakkien ja alareunan väliin ja tehdä reunasta mahdollisimman epätasainen piirtäen pehmeitä kaaria.



Väri pitää taas valita ylävalikosta, tällä kertaa joku perussävy käy hyvin. Viimeisin piirros tulee myös aina automaattisesti päällimmäiseksi, mutta klikkaamalla sitä hiiren oikealla painikkeella pääsee valitsemaan Send to Back-toiminnon, jolla tämä piirros siirtyy aiemmin piirrettyjen nakkien alle.  

Jotta saadaan vähän kerroksellisuutta kuvaan niin piirretään muutama  aaltomainen täplä scribble-toiminnolla lähimpänä olevien nakkien alle. Väriksi voi näille valita jonkin kivan, aiempaa sävyä vaaleamman sävyn (koska ne ovat kuvassa "edempänä"). Nämä pitää taas kikkailla Send to Back(wards)-toiminnolla aiempien nakkien alle.



Tadaa, Golgisi on valmis! HC-taktiikkana voit vielä klikkailla eri osia piirroksestasi hiiren oikealla näppäimellä ja valita Format Shape-valikosta vaikka mitä hauskaa. Voit vaikka tehdä eri kerrokset erilaisilla kuvioilla tai täyttää gradienttien avulla jne.

This isn't even my final form!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti