maanantai 8. toukokuuta 2017

Voiko väitöstilaisuuden streamata?

Hei kaikki ja hyvää vapunjälkeistä elämää! Kävin taas muutama viikko takaperin kuuntelemassa yhen väitöksen, kun aihealue liippasi niin läheltä omaani. Jossakin vaiheessa tulin ajatelleeksi, että kuinka siistiä olisi streamata (suomeksi: suoratoistaa) oma väitös sitten joskus.

Koko ajatus oikeastaan lähti siitä, että väitöshän on julkinen tilaisuus - miksi ei siis voisi lähettää livekuvaa siitä kaikille katsottavaksi? Varsinkin jos on kavereita, sukua tai kollegoita, jotka eivät pääse paikan päälle, voisivat he silti seurata tilaisuutta verkon yli. Toisekseen  tiedesisältöä on internetissä ja mediassa jonkin verran, mutta silti vähän verrattuna esimerkiksi urheiluun tai politiikkaan. Väitöksiin liittyvää uutisointia taas lähes olemattomasti. Viime aikaiset trendit (esimerkiksi nyt vaikka rokotusten vastustus uskomuksiin perustuen) ovat tuoneet hyvin esille sen, että tiede ei ole tällä hetkellä pinnalla. Ei yhtään haittaisi jos tiedettä tuotaisiin esille uusilla, hauskoilla ja helposti seurattavilla tavoilla. Lisäksi, onhan väitös aina suuri päivä väitteilijälle ja mikäs sen mukavampaa mitä enemmän ihmisä on seuraamassa sitä!
 
Twitch.tv on esimerkki suoratoistopalvelusta, joka keskittyy pelaamiseen, mutta jossa on nykyään myös IRL-osio.

 
Tässä(kin) ilottelussa on tietenkin omat ongelmansa. Suoratoistokanavan kommentointimahdollisuus pitäisi todennäköisesti sulkea, sillä tiedätte varmaan mitä tapahtuu kun annetaan ihmiselle anonymiteetti ja sananvapaus yhtä aikaa. Jep jep, trollausta all day long. Ongelma on sekä huonoissa kommenteissa että väitöksen etiketissä, jolloin siis kaikki väitöskirjaa väitöstilaisuudessa kommentoineet pitäisi muodollisesti kutsua myös karonkkaan. Vielä isompi käytännön ongelma on se, että löytää itsellensä vastaväittelijän, joka suostuu väitöksen suoratoistoon. Ja tietenkin käytännön järjestelyt, koska väittelijä ei voi olla itse laittamassa streamia pystyyn vaan pitäisi saada joku tekemään se hänen puolestaan.

Tällaisia ajatuksia tällä erää. En nyt suorilta lähde lupaamaan, että suoratoistan oman väitökseni sitten joskus hamassa tulevaisuudessa. Ajatus on kyllä kutkuttava.

-Krista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti