keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Elämää komeetalla, ehkäisy Alzheimerin tautiin ja muita uutisia

Hei kaikille!
 
Viime aikoina on tapahtunut vaikka mitä jännää monella eri tieteen saralla. Koska olen henkeen ja vereen tiedeintoilija, tässä muutama sellainen, jonka haluan jakaa muiden kanssa:

Plutosta kuva

Ah, vihdoinkin! Muistan melko hämärästi, mutta muistanpas kuitenkin kun New Horizon laukaistiin matkaan vuonna 2006. Olin silloin, hetkinen... kahdeksannella? Huh-huh, onpas siitä aikaa. Ja olenpas minä vanha. Mutta hienoa, että New Horizon pääsi Pluton luo ehjänä ja tutkimuslaitteetkin ovat ilmeisesti toiminnassa. Tähän blogiin ei enää kerkeä luotaimen ottamia kuvia, mutta eiköhän lehdistö pidä huolta, että niitä tulvii netissä muutenkin. Nyt pitää vielä odotella, että Philae löytää komeetan pinnalta elämää, niin tämä vuosi jää tähtitieteen historiaan.

Ravitsemuksen merkitys Alzheimerin hoidossa

Tämä ei ole maailmanluokan uutinen, mutta kuulin siitä itse ensimmäisen kerran Kuopion Alzheimer-symposiumissa. Ideana ei ole niinkään pysäyttää Alzheimerin tautia itsessään - se joka siihen keksii ratkaisun, lyö vielä rahoiksi. Tarkoituksena on sen sijaan puuttua Alzheimerille tyypilliseen synapsikatoon. Synapsien muodostumiseen liittyy olennaisena Kennedy -reaktioreitti. Reaktioreitti näyttää kutakuinkin tältä:
Hoidon ideana on syöttää henkilölle kaikkia reaktioreitin osasia, jolloi synapsien muodostuminen tehostuu. Kaikki ainekset voi periaatteessa saada ruoan mukana, mutta tähänkin on tietenkin olemassa kaupallinen valmiste (kuinka muuten, rahaa on kiva saada), Souvenaid, jota valmistaa Nutricia. Koetan yleensä olla mainostamatta, mutta tänään teen poikkeuksen kahdestakin syystä. Ensinnäkin tuo edellinen kaavio on muokattu Nutrician sivuilta ja toisekseen, yritys kertoo avoimesti, mitä valmiste sisältää. Se on mielestäni reilua, koska nyt jokainen tietää, mitä syö ja voi myös yrittää saada samat ravintoaineet muualta. Yritys ei yritä turhaan pimittää vaivalla hankittua tutkimustietoa, vaan tarjoaa, että "hei, tee toki miten haluat, mutta jos haluat helpon ja varman tien, niin me autamme." Lukijoiden elämää helopottaakseni, päiväannoksessa Souvenaid juomaa on seuraavia aineita:

EPA (kalaöljy) 300 mg
DHA (kalaöljy) 1200 mg
Fosfolipidit 106 mg
Koliini 400 mg
UMP (uridiinimonofosfaatti) 625 mg
E-vitamiini 40 mg
C-vitamiini 80 mg
Seleeni 60 µg
B12-vitamiini 3 µg
B6-vitamiini 1 mg
Foolihappo 400 µg
Huom! Yksinään esim B-vitamiinit eivät auta, koska silloin jokin muu reaktioreitin tekijä rajoittaa prosessia. Ja sitten se ikävä puoli: ruokavalio auttaa vain hyvin varhaisen vaiheen Alzheimerin taudissa. Mutta tämäkin on paljon enemmän kuin ennen.

Bazinga! Isoja asioita on tapahtunut!

Valmistuin :D Olen nyt MASTER OF SCIENCE. Ei tosin tunnu miltään, kun alotin jo väitöskirjan.. Kirjoitan ensimmäistä artikkelia. Se on hyvin tuskallisen hidasta.. Onneksi on jotain mitä odottaa. Lähden nimittäin lokakuussa Neuroscience-konferenssiiin Chicagoon! Kyseessä on maailman suurin vuosittainen neurotieteilijöiden tapaaminen, jonne minäkin nyt pääsen esittelemään tutkimustani!


Siinä isoimpia mielen päällä olevia asioita. Koska Plutosta, ei ole vielä kuvia, laitan tähän kissavideon. Koska internet.


-Ninni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti