torstai 6. elokuuta 2015

The Road Trip - Tukholma

[Edit: Viime viikon postaus jäi pois, koska kaikki keskittyivät/valmistautuivat tulevaan Tukholman reissuun, josta tämä postaus on. Hyvittääksemme tyhjän blogiviikon, tällä viikolla julkaistaan kaksi blogitekstiä, joista toinen on Memmun esittely.]

Heja Henna!


Kovin moni ei ehkä tiedäkkään, mutta tälle blogille on myös oma IRC-kanavansa, jossa järjestellään kirjoitusvuoroja ja puhutaan kaikkea maan ja taivaan väliltä (myös blogiteksteihin liittyen). Kesäkuussa, yleisen keskustelun lomassa Memmu huudahti kohtalokkaan lauseen "Hei, tehdään road trip Tukholmaan Henun luo!" ja siitä se idea sitten lähti.

Matkaa suunniteltiin etukäteen IRC-kanavalla ja Skypen välityksellä. Tukholma on helppo paikka matkustaa: paikalle pääsee niin laivalla, autolla kuin lentäenkin. Kielimuuri on lähinnä henkinen (kaikkien on pakko opetella ruotsia kuitenkin) ja englannillakin pärjää tarvittaessa. Kaupat on pitkään auki, julkinen liikenne toimii ja ruotsalaiset auttaa kyllä, jos vaan uskallat kysyä. Tukholmassa on (ainakin vielä) Henu, jota kannattaa lähtä tervehtimään ;)

Pe 31.7. - Lähtöpäivä

6.10 - Helvetti ku väsyttää... mutta pakko lähtä liikkeelle että ehditään järkevään aikaan Tukholmaan.
7.10 - Hirvi tienlaidassa aamuapalalla!
~8.00 - Aamukahvit, matkaeväiden osto ja tankkaus Tornion ABC:llä. Elämä voittaa.
Sundsvall. Yllätttäen myös kirkko.
8.00 - Kelloja on siirretty tunnilla taaksepäin, koska aikavyöhykkeet (Suomessa kello on siis 9.00).  Peura tienlaidassa. Ruotsin kertausta Aitoa menoa-videon avulla - Nu ska vi börja, saat***! 
8.10 - Kalix. Ensimmäinen Ruotsin lippu bongattu! Ja UFO! Huomataan, että pohjois-Ruotsin rannikko muistuttaa hämmentävän paljon Pohjanmaata. Lisäksi ruotsalaisilla on erilaiset nopeusrajoitukset kuin Suomessa (110 km/h vs 100 km/h, 90 km/h vs 80 km/h jne.)
8.26 - Lisää luontobongausta, tällä kertaa haukkoja.
11.27 - Meidät ohittaa Helvetin Enkelien johtaja ja sen apuri.
13.00-13.30 - Pysähdytään Umeån keskustaan syömään. Laitettiin parkkikiekko, vaikka ilmeisesti sellaisia ei Ruotsissa käytetä?!? Ainakaan fyysistä sakkolappua ei ikkunaan ilmestynyt vaikka ruualta palatessa vastaamme tuli epäilyttävän paljon parkkipirkkoa muistuttava henkilö.

Älä tapa itseäsi hissillä.
15.-15.30 - Tankkausongelmia. Ekanakin bensa-asemia on aavistuksen harvemmassa kuin Suomessa ja toisekseen niissä ei käy Visa Electron :( Onneksi mukana oli myös muita pankkikortteja niin saatiin tankattua.
18.13 Hornet-patsas! Eikä nyt puhuta mistään ruokaan liittyvästä.
~20.00 - Dragon Gate. Yhtäkkiä tyhjästä ilmestyy Kiinan muuri ja valtava kiinalaistyyppinen linnarakennus, ilmeisesti kyseessä olikin vain vähän erikoisempi bensa-asema.
 - Perillä Tukholmassa Henun luona. Todettiin, että Tukholmassa on kakkaa ajaa autoa perjantai-iltana - ihmisiä on liikkeellä paljon ja kaikki ajaa järkiään ylinopeutta. Parin seikkailun (tie oli vaikeampi kuin mitä kartalla näyttää) ja harharetken jälkeen päästiin perille nättiin ja rauhalliseen Södermalmiin. Memmu ei saanut sydänkohtausta, vaikka lupasi (Memmu ajoi). Väsymys oli sen verran kova, että iltapalan ja -toimien jälkeen kaikki nukahti ennen puoltayötä.
La 1.8. - Kävelypäivä

Gamla Stanin kapeat kadut.


8.00 - Herättiin toteamaan, että me ei osata vieläkään lukea ruotsalaisia pysäköintiopasteita. Toisin sanoen, viikonloppuna ei tarvitse maksaa parkkeerauksesta, wuhuu! Aamupala ja päivän suunnitelmien lukkoon lyöminen.
~9.30 - Lähdetään kävelemään kohti Gamla Stania (matkaa noin puolitoista kilometriä). Matkanteko on hidasta, koska näkymät on kuvaamisen arvoisia.
Linnanvahti. Tämä seisoi sivummalla niin sai kuvattua.
10.30 - Gamla Stan eli Vanha Kaupunki. Eli siis se saari, jolta Tukholman rakentaminen on aloitettu. Nykyään täynnä kapeita kujia, käsityöläiskauppoja ja turistipuoteja. Käytiin vilkaisemassa Tyska kyrkan eli saksalainen kirkko, jota Memmu ei ensin meinannut tunnistaa ("Hei, mun ruotsi on parantunu ku ymmärrän nää tekstit niin hyvin!" "Memmu, tuo teksti on saksaksi." "AI ONKO?!? Hups."). Kirkon sisäosa on _todella_ pramea: kultauksia on paljon, urkuja on kahdet ja more-or-less alastomia patsaita aivan joka kulmalla. Samalla reissulla katsastettin myös Finska kyrkan eli suomalainen kirkko, joka oli aivan täydellinen vastakohta aiemmin nähdylle saksalaiselle kirkolle - matala kivinen rakennus, jonka seinässä on risti eikä sisään päässyt. Että niin. Takapihalla sentään oli toivomuskaivo ja pieni poika(uhri)patsas eli nämä suomalaisen uskon symbolit. Not.
12.15 - Vahdinvaihto linnanpihalla. Eli THE turist attraction. Toiset näki jotain, toiset vain kuuli. Väkeä oli kuin pipoa.
13.30 - Huomattiin  aamulla, että Stockholm Pride osuu juuri tälle päivälle. Eli totta helvetissä mennään katsomaan (eihän näitä Suomessa näe kuin Helsingissä). Seisottiin noin kaksi tuntia auringonpaisteessa  ihmettelemässä LGBT-ihmisten paraatia ja nähtiin mm. tanssivia poliiseja, paljon jonkun muiston kunniaksi käveleviä ihmisiä, karhumiehiä, erikoisia asuja... mutta aivan liian vähän tissejä ja mustia dildoja :(


15.45 - Nälkä, ruokaa! Päädyttiin pieneen kahvilaan, jossa oli monta erilaista tiskiä, joilla myytiin erityyppisiä tuotteita. Ninni yritettiin salamurhata salaattiin kätketyllä muovinpalalla (syyllistä etsitään edelleen).
Tanssiva poliisisetä. Hienot moovsit!
16.10 - Medeltids Museet eli keskiaikainen museo. Päivä oli mennyt yllättävän nopeasti ja museo oli auki vain viiteen, joten kierrettiin se läpi pikavauhtia. Museo oli oikein mukava ja siihen olisi voinut aivan hyvin kuluttaa muutaman tunninkin.
17.45 - Karolinska Institut, tarkemmin Centrum för Molekylär Medicin eli molekyylilääketieteen keskus. Henu kävi pienen mutkan labrassa valmistelemassa juttuja maanantaita varten. Me muut "järkytettiin" työkaveria perusläpällä.
21.00 - Takaisin yöpaikkaan. Mietittiin jopa lähipubiin menemistä, mutta sitten laiskuus voitti ja haettiin vain lähikaupasta pussikaljat ja pelattiin koko loppuilta Cards Against Humanity-korttipeliä. Good shit. Henu voitti.


Tukholma on täynnä alastomia patsaita.


Su 2.8. - "Lepopäivä"

Piknikillä Djurgårdenilla.

9.30 - Hiiiiiiidas herätyyyyyyyyys. Aamupala ja ruokakauppaan ostamaan piknikeväät (patonkia levitteineen, hedelmiä ja suklaakakkua) sekä päivällistarvikkeet. Suunta kohti Djurgårdenia.
~12.00 - Kiertelyä Djurgårdenissa. Naureskelua alastonpatsaille (aivan joka kulmassa) ja Biologiska Museetin ihailua (paanuista rakennettu alppimaja). Hyvän piknikpaikan metsästystä. Onneksi Djurgårdenissa puistoalueita riittää, me päädyttiin saaren pohjoispuolelle lähelle Skansenia (aatelisten entinen metsästys- ja hupialue).
~14.00 - Piknik nautittu ja kylmä säärintama (lue:sade) alkoi uhkaamaan joten päätettiin siirtyä kohti Vasa Museetia.
~14.30-17.00 - Kylläpäs tuo Vaasa-laiva on ollut aivan saatanan iso. Ja huonosti rakennettu (upposi rantaan neitsytmatkallaan). Museo itsessään on kyllä aivan 5/5 - hyvin rakennettu, monipuolinen ja museokaupassa on järkevät hinnat (postikortit 5 kr , vink vink). Vaasa-laivasta puhuttaessa pitää myös muistaa aika legendaarinen teekkarijäynä.
Onhan se iso.
 ~20.00 - Takaisin majapaikassa. Päivälliseksi on pastaa ja lihapullia tomaattikastikkeessa. Om Nom. Ja host-emännän leipomaa leipää. Om NOM NOM!
~21.00 - Päätetään lähteä käymään läheisellä Sofia kyrkanilla iltakävelyllä ja etsimässä yksi geokätkö. Huonot apuvälineet on huonot. Loppuilta kuluu pakkaillessa, puhuessa ja seuraavan yön/aamun lähtöä miettiessä. 
Ma 3.8. - Paluupäivä

4.15 - Ylös ja aamupalaa naamariin.  
5.00 - Ruotsalaiset on perkeleen hyviä parkkeeraamaan tiheästi. Toisin sanoen, auton edestä ja takaa mahtui juuri ja juuri kulkemaan. Onneksi auton kääntösäde on pieni ja päästiin pois naarmuitta. Viimeiset halaukset ja eikun kohti pohjoista!
Aamuaurinko ja yksi Tukholman monista kirkoista.
9.15 - Sundsvall, Ikea. Lounasbrunssi 69 kr, kelpaa! Lähin vihreää muistuttava oli kyllä varmaan mätitahna, mutta eipä tänne laihtumaan tultukaan! Pekonia, nom nom. Lounaan jälkeen nopea kierros myös ihan kaupan puolella, pehmikset mukaan ja takaisin tien päälle.
13.58 - The never-ending vicious circles of Umeå, kutsutaan myös kiertoliittymiksi. Missattiin nämä tulomatkalla kun ajettiin keskustan kautta. Ehkä ihan hyvä, että missattiin.
18.47 - Kalix. Poroja!
~19.30 - Haparanda, Maximarket. Piti olla irtoteetä myynnissä irtokarkkien tapaan, mutta eipä ollutkaan :( Onneksi oli sentään erikoisen(hyvän)makuisia energiajuomia.
20.00 - Kahvit ja tankkaus Torniossa. Memmu jäi heilastelemaan. Pohditaan saadaanko loppumatkalla turpaamme kun takaikkunalla loistaa Pride-lippu.
21.30 - Krista jää Ouluun. Ninni jatkaa vielä matkaa Kuopioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti