perjantai 26. helmikuuta 2016

Science day 2016

Tunnelmia.
Tiistaina oli Kontinkankaan kampuksen Tiedepäivät eli Science Day. Kyseessä on vuosittainen tapahtuma, jossa teema vaihtuu, mutta tyyli pysyy - Se on kuin pieni paikallinen tiedekonferenssi, jossa esitellään tällä kampuksella tehtävää tiedettä posterien ja puheiden muodossa,  vierailevien kansallisten huippututkijoiden puheita unohtamatta. Tänä vuonna Tiedepäivät järjestettiin 13. kertaa ja teemana oli "Regulation of the immune system - From bench to bedside". Tämä tapahtuma on avoin kaikille Kontinkankaan kampuksella asustaville henkilöille, niin tutkijoille kuin opiskelijoillekkin. Silti en siellä hirveästi opiskelijoita nähnyt (muutamaa lääketieteen opiskelijaa lukuunottamatta), joten ajattelin taas kerran vähän hehkuttaa tätä tapahtumaa, josko joku vaikka ensi vuonna eksyisi paikalle. Varsinkin jos olette aloittamassa tai tekemässä maisteriopintoja ja pohditte mahdollisesti tekevänne harjoittelut/kesätöitä/lopputyön tutkimuksen parissa Oulussa, niin kannattaa käydä tässä tapahtumassa vähän nuuskimassa itseä kiinnostavia aiheita ja tutkimusryhmiä
Ilmainen kahvi ja nisu ei tietenkään haittaa myöskään, vink vink!



Such program - much wow


Aamupäivällä kuultiin immunologian suomalaisten huippututkijoiden puheita heidän tutkimuksistaan. Aamun aloittivat akatemiaprofessori Riitta Lahesmaa Turun yliopistosta ja professori Olli Silvennoinen Tampereen yliopistosta. Molempien puheet olivat hyvinkin syvällä heidän omissa tutkimuksissaan, jotka sattuivat vielä käsittelemään samaa signaalireittiä (JAK-STAT) vähän eri kohtiin keskittyen ja erilaisia menetelmiä käyttäen. Kivoja puheita, joskin olisin toivonut että puheiden järjestys olisi ollut toisinpäin, sillä Silvennoinen kertoi hyvin taustaa tästä signaalireitistä ja tutkii sen "aiempaa" osaa eli JAK:ia (lyhenne muuten tulee sanoista Just Another Kinase :3 ). Lahesmaa taas keskittyi hyvin vahvasti STAT/T-solu-teemaiseen tutkimukseensa ja tämän aiheen kokonaiskuva meinasi jäädä alussa vähän hämäräksi kun ei itse ole alan asiantuntija.

Tutkimusesitelmiä jatkoivat emeritusprofessori Markku Mäki ja professori Timo Vesikari Tampereen yliopistosta. Heidän esityksensä olivat jotenkin kevyempiä ja käytännönläheisempiä. Toisaalta aiheina olivat keliakia immunologisena tautina sekä yhteisrokotteen kehittäminen noro- ja rotavirusta vastaan joten yhteys käytännön lääketieteeseen ja hoitoihin on varsin selkeä. Vaikka nämä teemat olivat aivan toisesta maailmasta kuin oma tutkimukseni, niin pidin näistä puheista melkein enemmän kuin aiemmista enemmän tutkimusteemaisista (ja edes vähän omaan alaani liittyvistä) puheista. Hyvät puhujat tunnistaa yleensä siitä, että he saavat yleisönkiinnostumaan ja reagoimaan :)

Iltapäivällä omakustanteisen lounaan jälkeen olivat vuorossa lyhyet (10 min) puheet Kontinkankaan omien tutkimusryhmien nuorten tutkijoiden esittäminä. Allekirjoittaneelle nämä olivat tämän Tiedepäivän parasta antia, sillä noin lyhyessä ajassa ei voi alkaa jaarittelemaan ja tutkimustulokset pitää esittää mahdollisimman selkeästi ja ytimekkäästi. Eli puheet oli helppo ymmärtää, tarjolla oli paljon erilaisia teemoja ja puhujia oli mukava seurata (koska samaistuminen). Tämä osa Tiedepäivää on myös se, jota haluaisin suositella opiskelijoille. Muutamassa tunnissa ehtii tutustua useaan eri tutkimusaiheeseen ja jos uskaltaa niin näiden puhujien kanssa voi mennä keskustelemaan lisää jos aihe kiinnostaa (kontaktit on tärkeitä!) :) Tästä Tiedepäivästä jäi allekirjoittaneelle mieleen mm. tutkimukset TUFT1-geenin geenivirheeseen liittyvästä perinnöllisestä sairaudesta, ennenaikaisen syntymän proteomiikasta ja nuorten kannabiksen käytön ja psykoosin välisestä yhteydestä. 

Muistiinpanovälineet ja abstraktivihkonen.


Muuta mukavaa - posterit ja herkut


Tiedepäiviin kuuluu isona osana myös tutkimusryhmien tekemät posterit, joissa kerrotaan uusimpia tutkimustuloksia. Postereita on PALJON (tänä vuonna yli sata) eli tutkimusryhmällä on usein enemmän kuin yksi posteri. Nämä posterit ovat nähtävillä koko päivän ja yleensä niistä saa edes jonkinlaisen käsityksen siitä mitä mikin tutkimusryhmä tutkii (psst, tutkimusryhmän johtajan nimi on usein esitetty tekijöiden kohdalla viimeisenä, kannattaa ottaa nimi ylös jos tutkimus on kiinnostava).  Nämä ovat se toinen osa Tiedepäivää, joita suosittelen opiskelijoiden vilkaisemaan. Jos ei muuta niin vaikka lounalle mennessä voi ohimennen vilkaista. Postereita on kuitenkin niin paljon, että ei tarkoitus olekaan lukea kaikkia postereita ajatuksella läpi vaan saada yleiskuva siitä kuka tekee mitäkin ja mikä voisi itseä kiinnostaa. Siihen nämä posterit ovat oikein käteviä.

Posteri- ja ihmismerta.
Toisekseen, yleensä kaikkiin konferensseihin liittyy jonkin sortin kahvitarjoilu tai mainoskrääsän jakaminen. Tänä vuonna kahveja oli tarjolla kahdet (aamulla ja iltapäivällä) ja pullaakin tietenkin myös, voisilmäpullia aamulla ja porkkanapiirakkaa iltapäivällä, om nom :3 Joku tuote-esittelijäkin oli paikalla, sen verran huomasin että FACS-menetelmästä puhuttiin ja pöydässä oli myös tarjolla toffeekarkkeja. Pienituloinen opiskleija (tai muuten vaan pihi ihminen niinkuin minä) iloitsee kaikesta ilmaisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti