keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Peppukasvain ja muita syöpäjuttuja

Väsyttää... En tiedä onko tämä jotain kevätväsymystä/masennusta vai mitä, mutta aivan uskomattoman vaikeaa päästä aamuisin sängyn pohjalta ylös vaikka kuinka paistais aurinko ja linnut laulais (ne vaan oikeastaan pahentaa tilannetta, kun tietää että mun pitäis olla jo ylhäällä). Klo 10.35 alkaa aivot pikkuhiljaa käynnistyä kahvikupin voimalla (en yleensä juo kahvia kuppia enempää päivässä, tänään voi mennä useampi...). Itellä väsymys aiheuttaa lähinnä keskittymishäiriöitä ja huonoa huumoria. Että siitä saatte kärsiä sitte tänään.

Otsikon ensimmäinen osa tulee juurikin näistä hetkistä ku löytää itsensä hihittelemässä jollekin aivan typerälle asialle. Minulle se hetki oli tänään ku luin artikkelia (lue: silmät kertoi, että artikkelissa on sanoja) ja sattumalta huomasin (katse harhaili huomattavasti), että artikkelin otsikon alku lyhenee nettiselaimen ikkunan yläreunassa sopivasti sanaksi tumour-ass eli kasvainperse. Heh. Alla kuvatodiste, että en ole nähnyt omiani. Artikkelin otsikko kuuluu kokonaisuudessaan Tumour-associated tenascin-C isoforms promote breast cancer cell invasion and growth by matrix metalloproteinase-dependent and independent mechanisms, ihan selkeä ja lyhyt artikkeli, mutta vähän ihmettelen miten hyvin pokka pitää pitää, että sujuvasti siteeraa SkMel28-soluja rintasyöpäsoluina vaikka kaikki muut lähteet kertoo näiden solujen olevan melanoomasoluja.

 
Tämäkin kyseenomainen artikkeli on yksi niistä artikkeleista, joita olen lukenut systemaattista katsausartikkeliani varten.  Jo tässä matkalla on oppinut kaikenlaista, mm. sen että erilaisia syöpiä on paljon ja että suurimman osan olemassaolosta en edes ollut tietoinen aiemmin. Oon huomannut, että kaikissa soluista koostuvissa ihmisen osasissa on kasvaimia ja syöpää - korvasta voi löytyä tasapainohermon kasvaimia (vestibulaarinen shwannooma), mutta kynsiä et saa huonoksi kuin sinkin puutteella. Hämmentävimpiä syöpiä, mitä on tullut vastaan, on ehdottomasti choriokarsinooma - kohdun ja vielä useimmiten istukan pahanlaatuinen syöpä. Siis TÄH? Eikö istukan pitäny olla se elämän ylläpitäjä kohdussa kasvavalle lapselle? Ai että sen suloisen pikkukäärön lisäksi saat vielä etäpesäkkeitä keuhkoihin ja elinaikaa muutaman vuoden? NICE.
(Kuvia tästä syövästä ei oikein löydy, sori. Kyse on kuitenkin hyvin harvinaisesta syöpätyypistä).

Joskus käy niin kasvain on hyvänlaatuinen (ei leviä), mutta se vain kasvaa vähän kummassa paikassa. Miten olisi kasvain silmässä, joka vielä kasvaa vähän karvaa kaiken hyvän lisäksi? LiveScience-sivusto esitteli muutama vuosi sitten tämän New England Journal of Medicine-lehdessä julkaistun raportin nuoresta miehestä, jonka  oikeassa silmässä tosiaankin oli ollut kasvain syntymästä asti. Alla kuvatodisteita.

Joskus todella, todella harvoin käy myös niin, että sairastut syöpään, joka ei ole peräisin sinun soluistasi (Tässä vaiheessa voi olla taas, että TÄH? Ainahan meille on opetettu, että syöpäsolut ovat kehon omia soluja. No, ei ihan aina.). Yle uutisoi (tsekkaa linkki!) puolisen vuotta sitten jutun kolumbialaismiehestä, jolla todettiin kummallinen syövän tyyppinen tauti - keuhkoista ja maksasta löytyneet solut käyttäytyivät kuten syöpäsolut (jakaantuivat nopeasti jne.), mutta ne olivat vain noin kymmenesosan kokoisia ihmissoluun verrattuna. Lopulta kävi ilmi, että kyseinen herrasmies oli saanut syövän suolistossaan eläneeltä kääpiöheisimadolta. Eli siis heisimadolle kehittyi syöpä, joka sitten levisi isäntään aiheuttaen hänelle kasvaimia eri elimiin. Reilukerhosta hyvää päivää. 

Ei minulla muuta tällä erää, kertokaa jos haluatte kuulla lisää outoja ja sairaalloisia syöpäjuttuja :) Syöpiä sairastetaan maailmalla sen verran paljon (n. 14 miljoonaa uutta tapausta vuosittain, WHO:n arvion mukaan), että näitä löytyy.

-Krista

1 kommentti: