keskiviikko 3. elokuuta 2016

Mustikkamuffini-resepti (ainakin melkein)

Hei hoi! Aion aluksi kirjottaa teille mustikoista, koska nyt niitä saa ja niiden väriin liittyy monta hauskaa biokemiallista ominaisuutta, joista olisin voinut praatata. Mutta sitten menin aloittamaan PudMedointia hakusanalla "blueberry" jolloin PubMed alkaa automaattisesti ehdotella muita sanoja, tällä kertaa se ehdotti sanoja "blueberry muffin". Mutta hetki pieni, miksi lääketieteellisen tutkimuksen hakemistosta löytyy mustikkamuffinireseptejä?!?!? WTF! Totuus olikin taas tarua ihmeellisempi.

Purppuraisia leesioita leukemiaa sairastavalla lapsella, Mehta et al.
Tummanpunainen näppy, punasoluja muodostumassa, Mehta et al.
Blueberry muffin tai tarkemmin blueberry muffin baby/syndrome viittaa tilaan, jossa vastasyntyneellä tavataan ihottumaa, joka muodostuu purppuraisista, selvärajaisista näppylöistä torsossa, raajoissa ja kasvoissa ja joka ei häviä painamalla ihottuma-aluetta. Tämä ihottuma johtuu punasolujen muodostumisesta verinahassa, mikä on epänormaalia sillä yleensä vastasyntyneellä verisolujen muodostus on jo siirtynyt luuytimen hoidettavaksi. Ihottuma helpottaa yleensä 3-6 viikon kuluessa syntymästä eikä elinikäisiä merkkejä jää.

Ensimmäinen julkaisu mustikkamuffini-ihottumasta on vuodelta 1925 (Dietrich). Mustikkamuffinivauvat on yhdistetty jo aikaisessa vaiheessa (1960-luku, amerikkalaiset tutkijat) vahvasti vihurirokkoon sairastumiseen sikiöaikana ja nykyään mukaan liitetään muutkin sikiöajan virusinfektiot niin sanotusta TORCH-syndroomasta (engl. toxoplasmosis, other, rubella, cytomegalovirus, herpes) sekä verisairaudet kuten leukemia. Mustikkamuffini-ihottumasta löytyy myös paljon potilaskertomuksia joissa tämä tila on yhdistetty mm. äidin raskauden aikaiseen anemiaan. Vaikka itse ihottuma ei olekaan vaarallinen voi se liittyä johonkin vakavampaan tautiin tai tilaan (äidillä tai lapsella).

Laaja mustikkamuffini-ihottuma vastasyntyneellä, Pansy et al.
Sairastaminen on (minusta) aina henkilökohtainen prosessi, joka riippuu useista tekijöistä kuten henkilön immuunivasteesta, geneettisistä muutoksista, fysiologiasta ja ympäristöstä - eli sama tauti vaikuttaa eri ihmisiin eri tavalla. Esimerkiksi toinen sairastaa kausi-influenssaa kuukauden ollen koko ajan hieman tukossa ja väsynyt, toisella taas nousee kuume muutamiksi päiviksi, jonka jälkeen helpottaa. Vieressä on kuva lapsesta, jolle mustikkamuffinisyndrooma iski vähän kovempana (eli ns. kun asiat menee päin helvettiä").

Aina oppii uutta ja löytää järkyttäviä kuvia.

Viitteitä:
Diethrich, Arch Klin Chirug 1925;134:166.
Mehta et al., Dermatol Online J 2008; 14 (2) : http://escholarship.org/uc/item/53q852nc
Pansy et al., Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2015;100:F115: http://fn.bmj.com/content/100/2/F115.long

-Krista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti