torstai 15. syyskuuta 2016

(Syöpä)uutisia

Seuraan erilaisia medioita vaihtelevalla taajuudella ja mielenkiinnolla. Viime viikkoina silmiini ja korviini on sattunut muutama mielenkiintoinen uutinen, joita on tässä ehkä syytä nostaa esille. Linkkejä klikkaamalla pääset käsiksi alkuperäisiin uutisiin.

Syöpähoitojen tulevaisuus

Olen niii-in iloinen, että muutamat kansalliset syöpätutkimuksen huippunimemme ovat viime aikoina rummuttaneet syöpälääkkeiden kehitystä ja syöpätutkimusta valtamedioissa. Oma lehmähän on tietenkin ojassa (mahdollisia tulevaisuuden lääkkeitä kehittää ja valmistaa yritys, jota he itse ovat olleet perustamassa), mutta ei se minua ainakaan haittaa. Niinhän sitä sanotaan että kaikki näkyvyys, joskus se negatiivinenkin, on hyvästä.

Mistä siis on kyse? Professorit Akseli Hemminki ja Heikki Joensuu (hyvä haastattelu, katsokaa!) Helsingin Yliopistosta ovat kumpikin tahoillaan puhuneet tulevaisuuden syöpähoidoista. Puheissa ja teksteissä ovat nousseet esille mm. termit syövän täsmähoito ja immunoterapia. Aihe on toki tärkeä, koska syöpähoidot elävät murroskautta ja perinteisistä sytostaatti- ja sädetyshoidoista pyritään pääsemään eroon niiden merkittävien haittavaikutuksien (kaikki väliltä kosmeettiset haitat, kuten tukan lähtö, ja fyysiset haitat, kuten laihtuminen oksentelun takia) takia. Suomalaisia tutkimusryhmiä on myös mukana kehittämässä näitä hoitoja (ensimmäisinä maailmassa!), joten niistä on hyvä ja helppo puhua. Ja onhan se nyt mahtavaa, että suurempikin yleisö saa tietää millaista työtä Suomessa tehdään syöpätutkimuksen saralla - sana tutkimus kun ei välttämättä kerro mitään ja voi tarkoittaa aivan eri asioita alasta riippuen. 

Roger Tsien on kuollut :(

Roger Tsien, lähde Nature.
Ja jos nimi ei sano mitään niin ehkäpä sanat green fluorescent protein (GFP lyhyesti) sitten soittavat kelloja. Kyseessä on siis se tyyppi, jonka elämäntehtävänä on ollut kehittää erilaisia värikkäitä merkkiaineita, joilla voidaan tunnistaa mihin kohtaan solua tietty proteiini on asettunut. Väitöskirjatyössään hän huomasi että Aequorea victoria-meduusan GFP-proteiini hohtaa UV-valossa vihreänä ja että se voidaan molekyylibiologian keinoin liittää johonkin toiseen kohdeproteiiniin. Tällöin kohdeproteiinin sijainti solussa (esim. tumassa tai mitokondriossa) voidaan havaita vihreänä hohtavan värin sijainnin perusteella.  Siitä eteenpäin hän käyttikin aikaansa GFP-proteiinin rakenteen selvittämiseen ja luodakseen kokonaisen väripaletin eri sävyissä hohtavia proteiini-väriaineita.

Kyseinen herrasmies sai myös kemian Nobel-palkinnon vuonna 2008 yhdessä Osamu Shimomuran ja Martin Chalfien kanssa. Hän kuoli ollessaan 64-vuotias (kuolinsyytä en löytänyt).

Muistakaa välinepuhtaus!

Ei mulla muuta, mutta ettäs tiedätte että säkkipilliä soittaessakin voi henki mennä - ainakin jos välineet ovat likaiset (tai miksei silloinkin, kun nuotti ei oikein osu kohdilleen). Yksi henkilö on hengestään jo päässyt, vaikkakin vasta vuosien oireilun jälkeen (hän kuoli lopulta keuhkokuumeeseen). Aiemmin säkkipillit valmistettiin nahasta, jonka käsittelyprosessin takia se on hieman antiseptinen ja siten huono kasvualusta sienille. Nykyisillä, synteettisillä säkkipilleillä asia on toisin ja kuumankosteaan soittimeensa voi saada loisimaan vaikkapa keuhkokuumetta aiheuttavan sienilajin. 

Lopuksi

Kirjoittajat näkivät toisiaan pitkästä aikaa ja iloisissa merkeissä viime viikolla. Huonolaatuinen kuvatodiste alla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti