keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Tutkijoiden yö...

...Kajaanissa!


Viime perjantaina 30.9.2016 vietettiin Euroopan laajuista tutkijoiden yötä 13 paikkakunnalla Suomessa. Tapahtuma, jossa tiedettä tuodaan popularisoidusti tutuksi kanssaihmisille, järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Oulussa, Kajaanissa ja Sodankylässä (kaikki Oulun yliopiston alaisia). Valtakunnallisella tasolla järjestäjien jälkitunnelmia voi lukea täältä.

Kajaanin tutkijoiden yön kuvaus ja ohjelma löytyy täältä. Tuolla mainituille luennoille allekirjoittanut ei päässyt, sillä minä olin esittelemässä omaa työtäni ravitsemustutkimuksesta posterin edessä. Siinä samalla vierailijoille rupatellessa ehdin myös tutustua toisiin ständeihin. Elikkä Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikön sylkimittareiden, vesistömittarin ja marjauutteiden lisäksi paikalla oli Jyväskylän yliopistolta Vuokatin pisteeltä urheilumittauksia esittelemässä porukka (heillä oli hiihtosauva, jossa anturi mittasi työnnön voimaa), CSC:ltä supertietokoneen porukka (jonka mukana pääsi myös bussilla vierailemaan ihan paikan päällä Renforsin rannassa katsomassa Sisua), AIKOPAlla (aikuiskoulutuskeskus) oli ständi ja sitten vielä VTT MIKESillä voiman mittauksesta ständi.

Edustuskuva 'Peura ajovaloissa'

Miksi tällaista tiedettä popularisoivaa ja esittelevää tapahtumaa tarvitaan? Jotta poliitikot eivät puhuisi "kaikenmaailman dosenteista" ja jotta joka Matille ja Maijalle tulisi selkeämpi kuva mitä tutkijat tekevät yhteiskunnan, siis sinun ja minun, hyväksi ihan ruohonjuuritasolla. Tietyt koneet, laitteet, lääkkeet, ravintovalmisteet ja erilaiset ratkaisut (näin nyt jotain mainitakseni) ovat varmasti vaatineet paljon tutkimusta ennen kuin paras mahdollinen ulkomuoto/toimintakyky on löydetty. Sitä saattaa nykypäivänä pitää esim. verensokerin pikamittareita itsestäänselvyytenä, mutta jonkun on täytynyt ensin keksiä käyttää hyväksi entsymaattista reaktiota (toimintaperiaate s.22), jonka avulla saadaan verensokerin numeerinen arvo mitattua. Tietenkin Tutkijoiden yö tapahtumana on omiaan myös innostamaan tulevaisuuden tieteentekijöitä eli lapsia löytämään omat mielenkiinnon kohteensa.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli mukava ja tuli jälleen harjoiteltua posterin esittelyä... mikä kyllä vaatikin harjoittelua! Aina ensimmäiset 2-5 kertaa tulee liikaa asioita selostettua liian vaikeasti ennenkuin yleisöstä huomaa, että mitkä asiat ovat heille ne mielenkiintoisimmat pääpointit. Mutta onneksi olen sen verta supliikki, että loppuilta meni hyvin! Ainut vaan, että posteri on tieteellisen posterin pohjalle tehty, mikä söi katselijoita (great wall of text). Mutta tapahtuman jälkeen jatkoilla tuli tutustuttua uusiin ihmisiin, networking! :)

Oulussakin kuulema oli hyvä meno, kun tutut biocenterin proffat soittivat bändissä omaa (vielä tuntematonta) musiikkiaan ;)


<3: Tutkija-Memmu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti