lauantai 11. maaliskuuta 2017

Ristipistot - käsitöiden mikroskooppinen harrastus

Koska oma tekele muistuttaa tällä hetkellä lähinnä krapulaista kaalinpäätä (koska akuutti lankavaje iski), niin keräsinpä tähän inspiraatioksi muillekin käsityöintoisille biokemia- ja tiedefaneille sopivia ristipistomalleja. Kuvista suurin osa on Etsystä tai Pinterestistä, erinäisiltä käyttäjiltä.

Helpoimmasta päästä ovat tietenkin erilaiset yksinkertaiset molekyylit ja paljon tekstiä sisältävät mallit. Miten olisi vaikkapa tämä "vain hyviä fiboja"-serotoniinimolekyyli, perinteinen DNA-ketju tai vielä legendaarisempi ristipistotyölausahdus "Home sweet home" biokemistin silmin? Näistä on hyvä aloittaa kun akuutti ristipistointo iskee, koska mallit ovat nopeita toteuttaa etkä tarvitse kymmeniä eri sävyjä samasta väristä.

Mikrobiologiasta kiinnostuneiden iloksi vaikuttaisi siltä, että hyvin suuri joukko erilaisia bakteereja, viruksia, hiivoja ja sieniä on jo saanut ristipistomuotonsa. Etsy on noita ohjeita (ja valmiita tekopakkauksia!) aivan pullollaan joten sieltä vain kaivelemaan! Söpöjäkin ovat ku mitkä.


Lisäksi netistä löytyy valtavasti ristipisto-ohjeita erilaisiin planettoihin ja taivaankappaleisiin liittyen, kymmeniä variaatioita alkuainetaulukosta (tai sen avulla muodostettuja sanoja, esim. kuparin ja telluriumin yhdistelmä CuTe) sekä anatomisesti korrekteja sydämiä ja muita ruumiinosia. Mutta yleisesti ottaen olin vähän pettynyt, koska löysin jotenkin todella vähän sellaisia malleja, joista ois tullut heti se tunne, että niitä on pakko päästä tekemään. Ainoa "WOW"-efekti oli mustalle pohjakankaalle monivärisellä langalla tehty hermosolu, josta en ny löydä kuollaksenikaan kuvaa. Kuvitelkaa siis alla oleva malli mustallapohjalla ja sini-violetti-punaisella langalla tehtynä (saattoi siinä ehkä olla vielä jotain kimallettakin mukana, hmm-m...).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti