keskiviikko 27. elokuuta 2014

Asiaa kantasoluista

Suunnilleen pari viikkoa sitten keskustelin uusien työkavereideni kanssa siitä, mitä kukakin opiskelee ja, kun tuli ilmi, että opiskelen biokemiaa, niin keskustelu kääntyi jotenkin kantasoluihin. Hämmennyin, kun minulta kysyttiin, että mitä mieltä olen kantasolututkimuksesta. Vastasin vain, etten oikein tiedä mitä mieltä siitä voisi olla muutakuin, että se on hieno juttu, josta voi oikeasti olla apua monelle ihmiselle. Viaton mieleni on ilmeisesti onnistunut tähän mennessä missaamaan negatiivisen keskustelun liittyen kantasoluihin, sillä työkaverini kertoivat minulle dokumentista, jossa peloteltiin tulevaisuudenkuvalla, jossa ihmiset alkavat tekemään lapsia ja abortoivat ne sitten saadakseen kantasoluja, joilla voivat parantaa omia sairauksiaan tai mahdollisesti myyvät sikiöitänsä niiden kantasolujen vuoksi. En valitettavasti onnistunut löytämään tällaista dokumenttia, mutta jos joku sattuu tietämään tämän dokumentin, niin olisi kiva, jos laittaisitte linkin tai dokumentin nimen kommenttina tähän postaukseen.



Mitä ne kantasolut sitten oikein ovat? Kaikilla monisoluisilla eliöillä on paljon erilaisia soluja, joilla on eri tehtäviä. On verisoluja, ihosoluja ja hermosoluja. Kuitenkin kaikki solut ovat jakautuneet siitä ensimmäisestä siittiön hedelmöittämästä munasolusta, josta olemme saaneet alkumme. Miten se sitten oikein on mahdollista? Kun tämä munasolu jakautuu muutaman ensimmäisen kerran nämä solut ovat kaikki samanlaisia (eli ne eivät ole vielä verisoluja tai mitään muitakaan soluja, joilla olisi joku tietty tehtävä elimistössä). Nämä ensimmäiset solut ovat vähän niinkuin huonosti toimivia Dittoja (niitä Pokemoneja). Niillä on kyky muuttua (eli erilaistua) kaikiksi eri solutyypeiksi, mutta kun ne ovat lähteneet erilaistumaan ne eivät voi enää muuttua takaisin.



Kantasolututkimus voi mullistaa useiden sairauksien hoidon. Ajatuksena on, että kantasoluista voidaan kasvattaa toimivia ja terveitä erilaistuneita soluja. Näin, voitaisiin hoitaa kaikenlaista tuki- ja liikuntaelinten vaurioista diabetekseen. Nyt jo kyetään käyttämään kantasoluja esimerkiksi leukemian hoitoon. Kantasolut, joita nykyään käytetään hoitoihin, on saatu potilaista itsestään ja ne ovat aikuisen kantasoluja. Ne kuitenkin eroavat edellisessä kappaleessa mainituista alkion kantasoluista jonkin verran. Aikuisen kantasolutkin erilaistuvat kyllä erilaisiksi solutyypeiksi, mutta ne eivät kuitenkaan pysty erilaistumaan ihan niin vapaasti kuin alkion kantasolut. Ketään tuskin haittaa se, että joku käyttää omia solujaan itsensä hoitamiseen. Närää on herättänyt enemmänkin alkion kantasolut, joita ei ainakaan Suomessa ole vielä siirretty ihmisiin. Alkion kantasoluja kyllä tutkitaan kovasti esimerkiksi Tampereen yliopistolla. Kantasolututkimuksen tulokset viittaavat siihen suuntaan, että alkion kantasoluista saadaan hoitokeinoja useammille sairauksille, koska ne voivat erilaistua kaikiksi eri solutyypeiksi.



Ja sitten se karmaiseva totuus. Mistä niitä kantasoluja oikeasti saadaan? Tampereen yliopistolla toimii Reagea kudospankki ja solukeskus. Kantasoluja kerätään esimerkiksi vauvojen napanuoran ja istukan verestä (eivät pysty erilaistumaan miksi tahansa soluiksi). Aikuiselta löytyy kantasoluja myös useista eri kudoksista. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu pitää yllä kantasolurekisteriä, jossa on sellaisten ihmisten yhteystiedot, jotka ovat valmiita luovuttamaan kantasolujaan. Reagea saa alkion kantasoluja lahjoituksena pariskunnilta, jotka käyvät koeputkihedelmöityshoidoissa. Ja Reagea käyttää vieläpä ainoastaan sellaisia soluja, jotka eivät olisi muutenkaan kelvanneet hedelmöityshoitoihin, eli solut olisi muussa tapauksessa vain hävitetty. Alkion kantasolut ovat peräisin noin viiden päivän ikäisestä alkiosta. Oheisesta videosta voi nähdä millainen alkio on viiden päivän ikäisenä. Alkion kantasolujen käyttöä kritisoidaan samoin argumentein kuin aborttiakin. En osaa itse nähdä millään tavalla epäeettisenä, tällä tavalla hankittujen kantasolujen käyttöä tutkimuksessa. Helena Siipi ilmaisee asian hienosti hienosti Jaana Kaaron kirjoittamassa artikkelissa Nyt punnitaan alkion arvo (Tiede, 6/2001): "Viisain tapa kunnioittaa lapsettomuushoidoista ylijääneiden alkioiden potentiaalia kehittyä ihmiseksi on käyttää niitä hyvin perusteltuihin tutkimuksiin ja hoitoihin, joista voi olla hyötyä monille sairaille ihmisille ja heidän omaisilleen."




Lähteet:



http://www.regea.fi/stemcell.php?l=fi 
http://www.cirm.ca.gov/our-progress/myths-and-misconceptions-about-stem-cell-research
http://www.veripalvelu.fi/www/3254

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti