keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

For the glory of science

Asiasta voi tietenkin olla montaa mieltä, mutta omasta mielestäni hyvälle biokemistille biokemia on muutakin kuin oppiaine, nimittäin elämäntapa. Tällä en tarkoita, että pitää analysoida jääkaapin bakteerikantoja ja pitää kirjaa tippuneista silmäripsistä,vaan sellaista pientä harrastuneisuutta ja hyvää yleissivistystä tieteen saralla. Nykyään ei tarvitse edes uhrata parisuhdetta ja kaikkea vapaa-aikaa kirjastossa istuen, vaan asian voi hoitaa huomattavasti hauskemmin. Tässä muutama esimerkki:

SciShow

Uskokaa tai älkää, ah-niin-hipsteri vloggaus voi tarjota myös ihan oikeaa asiasisältöä. Yksi esimerkki on Youtuben SciShow. Kyseessä on Hank Green nimisen yhdysvaltalaisen biokemistin tieteen omituisuuksia ruotiva kanava. Noin viiden minuutin videopläjäyksissä Hank käsittelee häneltä kysyttyjä kysymyksiä ja esittelee tieteen välillä omituisia ja surkuhupaisia saavutuksia. Tiesittekö esimerkiksi miksi kissat todella kehräävät? Kanavalta löytyy myös "Great minds" sarja, jossa Hank esittelee tieteen tunnettuja ja tuntemattomia suuruuksia. SciShow:sta opituilla noppitiedoilla voit ihastuttaa tai vihastuttaa kanssakuulijoitasi, tai ainakin lyödä henkisesti ilmat pihalle humalaiselta tyypiltä baarissa, joka luulee tietävänsä mikä Schrödingenin kissan idea on. Oikeasti, känniset "tieteellä" pätijät, yäk...
 
 

PhD comics

Nimensä mukaisesti tutkijoiden elämää puivia lyhyitä sarjakuvia. Eivät ehkä avaudu täydessä merkityksessään fukseille, mutta viimeistään gradutyötä tehdessä alkaa päästä kärryille akateemisen maailman absurdiudesta. Opettaako tämä jotain? Vähän riippuu. Tuomitse itse --> http://phdcomics.com/comics/archive.php?comicid=1717

Histonin biokemiaillat

Meinasin kirjoittaa internetistä löytyvistä luentosarjoista, mutta muistin, että Histonihan järjestää jo tiededokumentti-iltoja. Ainakin toivon, että ne jatkuvat viime kevään tapaan. Ideana on, että katsotaan yhdessä tiedevideoita, yleensä johonkin kurssiin tai teemaan liittyen. Keväällä katsottiin kaikkea epilepsian ja peniksen rakenteen väliltä.

Illanistujaiset

Huolestuneille äideille ja iseille tiedoksi: opiskelijoiden illanistujaiset voivat olla myös kehittäviä. Parhaat ideat syntyvät kaveriporukalla lasillisen ääressä. Tai muuten vain kavereiden kanssa hassutellessa. Älkäämme unohtako Manchesterin yliopiston tutkijakaksikkoa  Konstantin Novoselov ja Andre Geim. Perjantai-pelleilyjen päätteeksi he keksivät keinon valmistaa superohuita grafiitti-kalvoja teipin ja lyijykynän avulla. Ja Nobelhan siitä rapsahti vuonna 2010.

Siinä muutama esimerkki. Hauskoja hetkiä tieteen parissa!

-Ninni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti