keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Biokemian opiskelusta

Hellurei ja hellät tunteet! 

Pitkään on meijän tiedekunnassa ja edesmenneessä biokemian laitoksessa mietitty erilaisia biokemialle opiskelemaan hakemiseen liittyviä ongelmia. Yksi tällainen ongelma on ollut tiedotuksen ja tuntemisen puute - biokemiaa kun ei opeteta sellaisenaan missään toisin kuin vaikkapa fysiikkaa, historiaa ja biologiaa, joita tulee vastaan jo perusopetuksesta lähtien. Hakijat eivät siis tiedä mitä biokemia on, mitä biokemisti tekee työkseen tai että tällaista alaa voi opiskella yliopistossa. Tiedotus ja näkyvyys isolle yleisölle taas ovat vuosien aikana jääneet retuperälle. Tavallisesti kun kerron pääaineestani jollekkin tavalliselle kaduntallaajalle niin joudun toistamaan oppialani useampaan kertaan ("Niin mikäs susta nyt tulee kun valmistut?", "Filosofian maisteri, pääaineena biokemia", "Niin mitä?", "Biokemia.", "Biokemia?", "Kyllä.", "...Jaha.").
          
Viime vuosina tiedekunta on kuitenkin alkanut panostaa tämän ongelman korjaamiseen niin rahallisesti kuin myös nimeämällä vastuuhenkilön kehittämään opintojen markkinointia. Lisäksi opiskelijoita on aktivoitu mm. pitämään omissa kotilukioissaan esittelyjä biokemian opiskelusta. Lisänä näihin toimenpiteisiin jo vuoden on ollut tekeillä esittelyvideo biokemian opiskelusta Oulussa. Video valmistui viimein sopivasti abipäiville ja on nyt myös yleisesssä jaossa, tsekkaa video alta! Siinähän saattaa vaikka olla tuttuja kasvoja.Tässä vielä allekirjoittaneen Top5-lista syistä miksi kannattaa tulla opiskelemaan biokemiaa Ouluun:
  1. Mahtava yhteishenki opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä (ja Histoni!)
  2. Opiskelijaa kuunnellaan/opintoja kehitetään jatkuvasti
  3. Vahva opetuksen taso, erityisesti perusopetus ja vahvuualueet (proteiinikemia, soluväliaineen tutkimus)
  4. Paljon laboratorioharjoituksia (eli käytännön taitojen oppimista) opintojen aikana
  5. Sijainti yliopistollisen sairaalan kyljessä eli tarjolla on paljon myös lääketieteellistä ja kliinistä tutkimusta ja tutkimusryhmiä (harjotteluja, lopputöitä ja tulevaisuuden työelämää ajatellen)

Eipä muuta tällä kertaa, jatkakaa!

Krista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti