maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kiirettä ja ei niin Trömsömaista menoa

Hellou kaikki!

Tästä tulee nyt aika tylsä postaus kun ei ole paljon kuvia, koska viime aikoina oon ottanut  kuvia ainoastaan Western blottien kalvoista. Kirjoitan tätä myös maanantaiaamuna, koska viimeinen kuukausi on ollut aika haipakkaa, ku samaan aikaan on pitäny vastata artikkelista tulleisiin kommentteihin, on ollu kaikkea kivoja tapahtumia ja vastuuhommia joihin on lupautunu. Sitte ku tähän yhistetään vielä se, että kaikki ei oo menny ihan niinku Strömsössä (esimerkiksi lauantaina 5+ tuntia OYS:n yhteispäivystyksessä istumista...), niin soppa on valmis. 10h+ päivät on tullu taas tutuiksi.

On tässä tullut taas todettua kuinka epäkiitollinen menetelmä Western Blot oikeastaan onkaan, varsinki ku on hankalat näytteet. Ensin teet vähintään 3 täyttä päivää töitä, parhaimmillaan koko viikon jos vaikka näytteet tarvitsee käsittelyä, ja vasta sen jälkeen tiedät oletko onnistunut. Ja jos epäonnistut niin et voi oikeastaan tietää varmasti missä meni vikaan. Ongelma voi olla missä vain välillä huono näytekäsittely tai liian pieni näytemäärä aina huonoon vasta-aineeseen tai epäonnistuneisiin kalvon pesuihin. Alkuviikon siis paiskit hommia ja sitte loppuviikosta oot vaan että FUUUUU ja teet seuraavalla viikolla saman uusiksi. True story. Tässä vaiheessa voin suositella Milliporen Amicon Ultra-filttereitä proteiininäytteiden konsentroitiin - ilman näitä ei ois mun westernit onnistunu millään.

Oman makunsa tähän soppaan on tuonut myös kaikki kivat pikku yllärit, jotka tulee puskista. Esimerkiksi se kun väitöskirjaopintoihin kuuluvan pakollisen etiikan kurssin ensimmäinen infomaili menee jotakuinkin näin :"Tervetuloa kurssille. Ensimmäinen essee pitää palauttaa viikon päästä, good luck!". Jep jep, en muutenkaa ollu suunnitellu tätä viikkoa jo täyteen... Voisin muutenki jaappasta tuosta etiikan kurssista vaikka kuinka paljo ja kyllä, aion antaa palautetta myös. Siinä on paljon pieniä ongelmia, jotka tuppaa ärsyttämään ku on muutaki tekemistä. Toinen asia, mikä aina pääsee yllättämään on apurahojen hakemiset. Pitää olla tosi skarppina koko ajan seuraamassa millo haut aukeaa ja sulkeutuu, tietää mistä löytää tämä tieto ja mille organisaatioille ja säätiöille nyt edes kannattaa laittaa hakemusta. Pitää alkaa tehä listaa itelle, että mitä vois hakea ja mihi aikaan haut on suunnillee että vois ees vähä ennakoida. Ei oo nimittäin kiva jos kovin monesti tulee uudestaan tämä tilanne, että kuulet maanantaina apurahasta, jota voisit hakea, mutta jonka haku sulkeutuu lauantaina. Been there, done that...

Valehtelin, löysin yhen kuvan speksistä. Kasa tai lähmyläjä on parasta. Kuvannut Lasse Rautio.
Mutta ei tämä pelkkää kurjuutta ja pitkiä päiviä ole ollut. Samaan aikaan on ollut mm. PahkiSpeksin näytökset (olin puvustamassa), Histonin lanit (aina parasta), Humppabileet (Tanssitautisten järkkäämät tanssit, jossa saa hyvää ruokaa ja on kiva tanssia). Ai niin ja onhan tässä ollu myös Kontinkankaan kampuksen Tiedepäivä ja Biocenterin järjestämä Biocenter-päivä. Näistä tuo Biocenter-päivä oli kyllä hyvä, koska mikä voi mennä vikaan jos teemana on Fifty shades of fat?!?! Oli kyllä taas nii-in hyviä puheita ja laajalta skaalalta, että oli koko päivän hyvä mieli ja vielä oikeastaan koko loppuviikonki. Erityisesti mieleen jäi puheet rasvasolujen ja syöpäsolujen yhteispelistä (koska liippaa läheltä omaa tutkimusta) ja siitä miten äidin ylipaino vaikuttaa epigenetiikan kautta myös lapsen aineenvaihduntaan ja painoon (ei ole siis ihan tuulesta temmattu huomio, että läskit äidit saa läskejä lapsia). Vielä jännempää oli se, että nämä huonot vaikutukset saa todennäköisesti poistettua lisäämällä liikuntaa ennen ja raskauden aikana (ei tietenkään ihan raskauden loppuaikana) - tärkeämpää on se että saa aineenvaihduntansa aktivoitua, koska silloin myös geenien luenta muuttuu ja lapsestasikin tulee terveempi. Painon ei siis tarvitse laskea kunhan olet aktiivinen eli kaikki ei ole menetetty vaikka ylipainoa olisi tulevalle äidille kertynytkin!

Jospa tää tästä helpottais pikku hiljaa, onneksi on pääsiäisviikko ja varmoja lomapäiviä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti