lauantai 4. kesäkuuta 2016

Biokemistin kesävinkit vol 2

Matkavinkkejä


Tallinna

Aloitetaanpa vähän viihteellisemmällä vinkillä! Vaikka Tallinna onkin vanha Hansa-kaupunki ja sieltä löytyy mm. KGB-museo (suosittelen), niin mikä ehdottomasti kiehtoi tätä tiedenaista oli "laboratorio". Kävin siis tuossa helatorstain aikaan Tallinnassa reissun katsomassa alkavaa kesää ja shoppailemassa. Sattui sopivan aurinkoiset säät ja Suomen jääkiekkopeli. Hyvä reissu. Ja löytyihän sieltä se etukäteen hehkutettu helmikin! Olin siis kuullut kaverilta, että Tallinnasta löytyy labrabaari! Siis baari, jossa on kaikkea laboratoriosälää ja neon-värejä! Fantastic! Sehän täytyi käydä etsimässä ja löytyikin helposti nimellä Labor osoitteesta Suur-Karja 10.

Baari oli jännästi jakautunut molemmin puolin katua, mutta allekirjoittaneeseen iski hyvät juomien nimet (tiiä mitä happoja sieltä tilasi), koeputket, Erlenmeyerit ja dekantterilasit - kaikki mistä yleensä EI KOSKAAN SAA juoda. Hinta kohdillaan. Plus tykkäsin valoista. Ja liitutaulusta naistenhuoneessa. Vaikka olihan paikka yleisilmeeltään aika rähmäinen, niin silti viihtyisä. ;)Tukholma

Viime kesänä tuli käytyä Nobel-museossa, jota suosittelen lämpimästi muillekkin kuin biokemisteille. Museossa kerrotaan luonnollisesti paljon Alfred Nobelista, joka on elänyt tosi mielenkiintoisen elämän, ja rikastui keksintöjensä avulla. Testamentissaan Nobel halusi lahjoittaa rahansa säätiöön, joka palkitsisi tieteilijöitä, kirjailijoita ja rauhan edistäjiä.

Nobelin lisäksi, palkinnon voittajien löydöksistä tai teosta on esittelyjä ja esineitä näytteillä. Nobel-museota on tosi vaikeata kuvailla, sillä hienointa siellä käymisessä oli se tunnelma, miten hyviä ideoita ihmiset ovat keksineet ja miten historian saatossa on otettu hienoja edistysaskeleita ja menty parempaan suuntaan, vaikka joskus saattaakin tuntua, että maailma on täynnä kärsimystä ja sotaa.

Museoon on ilmainen sisäänpääsy joka tiistai klo 17-20, ja muina päivinä opiskelijat saavat alennusta lipusta. Lisäksi museokauppa on vierailun arvoinen.

Helsinki

Käyn Helsingissä säännöllisen epäsäännöllisesti ja pari kesää sitten tulin myös käyneeksi ensimmäistä kertaa ikinä tiedekeskus Heurekassa. Sanon heti alkuun, että Heurekassa on todella paljon nähtävää ja koettavaa ja siellä saa helposti kulutettua puoli päivää. Itse tykkäsin erityisesti silloin esillä olleesta näyttelystä, joka taisi itse asiassa olla tuo sama The Body Worlds, josta Ninnikin kirjoittaa. Aivan huikea. Kesällä auki oleva ulkoalue ja puutarhaosa olivat myös kivoja tällaiselle wanna-be-viherpeukalolle. Heurekaa voin kyllä suositella jos haluaa viettää Helsingissä toiminnallisen ja kevyesti tieteellisen aamu- tai iltapäivän.

Samalla tätä kirjoittaessa tulin miettineeksi, että "Ei hemmetti, pakkohan Helsingissä on olla joku luonnontieteellinen tai yliopistollinen museokin" ja , *ta-DAA*, niin onkin. Itse asiassa molemmat - sekä Helsingin Yliopistomuseo että luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus. Eli taisin löytää juuri itsellenikin uuden vierailukohteen täksi kesäksi, profit! Molemmat ovat vielä hyvin aivan Helsingin keskustassa vain 1,2 km kävelymatkan päässä toisistaan eli jos vain jaksaa niin molemmissa voi käydä helposti saman päivän aikana! Luonnontieteellisen keskusmuseon alta löytyy ainakin Suomen luontoon ja dinosauruksiin liittyviä pysyviä näyttelyitä, joten I'm in!

Jos kesäväsy iskee eikä jaksa matkustaa, niin aina voi käydä Oulussa kasvitieteellisessä puutarhassa, jos yhtään kasvit kiinnostaa. Sekin on oikein leppoisa ja mielenkiintoinen paikka visiitille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti